Levensritme

Levensritme

Schrijver: Jeroen

Iedereen heeft wel van die heldere dagen waarop je heel de wereld aan kan, of gewoon het gevoel hebt dat elke dag zo wel mag zijn. En je hebt baaldagen waarop alles tegenzit en je wil dat de dag zo snel mogelijk voorbijgaat, verlangend naar een betere morgen. Heel vervelend. En nog moeilijker is het om dan echt te beseffen dat zonder die vervelende dagen, de stralende dagen waarin je heerlijk deinst op je eigen flow, niet mogelijk zouden zijn. Je zou ze minder of niet opmerken. “Zonder dalen, geen pieken” hoor ik mezelf vaak zeggen. Het is fijn als de dalen wat minder diep zijn, dat de minder fijne dagen dragelijk zijn. Dan kan het zijn dat de topdagen ook wat minder extatisch zijn, maar meer rustig en kalm. Een soort van bliss; gelukzaligheid zonder extremen.  

Herken de balans van het leven en probeer niet elke dag hetzelfde te laten zijn. Geniet van de wisselingen, ook als het soms wat minder is. Dan geniet je morgen of een andere keer extra hard van dat fijne moment.

Een gematigd leven kan heel fijn zijn. Een wat ‘rustiger levenstempo’. Iets meer genieten van het moment, de kleine dingen opmerken, echt met aandacht leven.

We leven in een maatschappij met heel veel prikkels en externe stimuli. Naast jouw eigen stroom aan gedachten is een beetje rust op zijn tijd dan ook wel fijn. Rust die je soms moet afdwingen of bewust moet creëren. Rust die je enkel kan overkomen op het moment dat jij de drukte loslaat. 

We willen heel veel. Omdat het mogelijk is. Omdat de ander dat ook heeft. Omdat er altijd wel een reden te vinden is om het wel of niet te doen.

Een gematigd levensritme wordt vaak bestempeld als saai, voor gepensioneerden of misschien zelfs als onmogelijk. Ook al zal gematigd voor een drukbezet zelfstandig projectleider in de IT heel anders zijn dan voor een parttime kapper. Het maakt niet uit wat de invulling van gematigd is, het gaat om de uitwerking op je gemoedstoestand.

Een gematigd leven doet me denken aan het volgende wat mijn moeder mij leerde. “Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed.” Te druk, te veel, te weinig, te gezond, te bewerkt, te vaak, enzovoort. Ik heb dat altijd geïnterpreteerd als het streven naar balans. Je wilt niet radicaal gezond leven en al het lekkere afzweren. Maar je wilt ook niet elke dag leven alsof het zondag is.

Gematigd betekend voor mij ook wel afwisseling. Zo is de maandag ochtend net zo fijn als de vrijdag avond. Want als de maandag weer begint, betekend dat er nieuwe uitdagingen en beweegredenen zijn, anders dan die van vrijdagavond.

“Zorg dat elke dag telt, of hij nou fijn, matig of slecht is. Als je hem weegt op de balans dan is zijn impact altijd van waarde.”

Juist de afwisseling tussen extremen, uitersten en opposities maakt het leven interessant. Vaak is het verlangen naar het één, part of the fun! Als je altijd hetzelfde blijft doen, dan kom je in de welbekende sleur terecht.

Leefregels kunnen je helpen om afwisseling in je leven aan te brengen en/of te behouden. Neem het voorbeeld van door de weeks geen koek, snoep, chips of andere snacks. Je kijkt door de weeks uit naar je favoriete snack. Je bent je bewust van de redenen waarom je niet elke dag daarvan geniet. Alleen het uitkijken naar dat moment maakt dat je er nu al zin in krijgt. En juist die zin kun je omzetten in positieve energie om weer door te gaan met wat je aan het doen was. Om trots te zijn op wie je bent en waar je voor staat.

Jezelf herinneren aan je leefregels en het waarom, de why, van jouw leefregels kan heel stimulerend werken. Je herhaald waarom je voor bepaalde regels hebt gekozen. Daarmee komt het einddoel of het streven van een bepaalde persoonlijkheid of identiteit nog eens bewust in beeld. Herhaling is de beste manier van leren. Je houdt jezelf scherp in je persoonlijke kernwaarden en houd daarmee je motivatie hoog.

Nadenken over een persoonlijke leefregel of in je hoofd uitzoomen en van bovenaf je levensritme overzien kan op zijn tijd heel verhelderend werken. Misschien zijn er gedragingen ingeslopen die niet stroken met je leefregels. Misschien spreek je bepaald gedrag uit over jouw identiteit die eigenlijk niet klopt, of die niet meer recent is.

Niemand anders dan jijzelf kan bepalen over het goed en fout van jouw eigen levensritme. Wel kan je toetsen of een ander het eens is met je leefregels. Door ze op te schrijven en uit te spreken worden ze definitief. Vaak voel je dan pas echt het gewicht van een zelfbedacht construct zoals een leefregel. Op zo’n moment kun je echt bepalen of je voldoet aan de regels van wie jij pretendeert te zijn.

Leefregels zijn wat dat betreft een methodiek om een identiteit te creëren. Je kunt regels opstellen en er nog niet daadwerkelijk naar leven. Met regels zet je een specifieke intentie neer. Dat is hetgeen dat je wilt nastreven.

Maar regels zijn er toch ook om gebroken te worden? Dat houdt het leven spannend. Hoe enerverend en opwindend vond ik het in de basisschool om stiekem snoepjes te eten terwijl de meester het niet doorhad. Of paaseitjes te eten op het moment dat mijn ouders op zondagochtend nog in bed lagen. Stiekem zonder dat mijn moeder het doorhad, ook al wist ik dat de voorraad paaseitjes zich niet uit zichzelf zou aanvullen.

Het zijn die kleine dingen waar je van kunt genieten. Zomaar op een dinsdag avond een paar biertjes drinken met vrienden. Op een donderdagochtend taart voor ontbijt omdat het kan of op zondagochtend even werken omdat er toch iets in je hoofd zit wat eruit moet.

Het zijn die kleine dingen die aanvoelen alsof het eigenlijk niet mag, maar toch zo lekker dat patroon doorbreken. Die gedragingen of momenten die die dag karakteriseren, die je langer dan alleen dat bewuste moment bijblijven. Het zijn de momenten die de regels zo onschuldig maken en het ongepastegedrag zo fijn.

Het patroon van leven is voor iedereen anders. De een zal meer behoefte hebben aan ritme dan de ander. De een zal snakken naar meer vrijheid en flexibiliteit, de ander zou willen dat het leven meer ritmisch verloopt.

Het is fijn om te kunnen lachen om je eigen ontwikkelde gedragspatronen. Om de sleur van je leven op te merken en te bedenken hoe je die sleur misschien wel gaat missen op het moment dat hij er niet meer is.

Het leven is veranderlijk. Elke dag is anders omdat jij elke dag weer anders bent. Jij bent nooit dezelfde als gisteren, want morgen heb je de ervaring van vandaag. Zorg dat elke dag telt, of hij nou fijn, matig of slecht is. Als je hem weegt op de balans dan is zijn impact altijd van waarde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *