Het verschil tussen moeten of willen

Het verschil tussen moeten of willen

Schrijver: Jeroen

“Ik moet koken, schoonmaken, de was opvouwen, studeren, boodschappen doen, solliciteren” enzovoort. We moeten een hoop. Toch ervaren we moeten niet als iets fijns. Er zit een verplicht karakter aan. Maar veel van deze ‘moetjes’ creëren we zelf, in ons hoofd. Op die manier spreek je tegen jezelf. Maar het kan ook anders, op een manier die veel prettiger is.

Je hoort vaak dat het leven niet altijd over rozen gaat. Je moet nu eenmaal een aantal dingen, en die zijn niet altijd even fijn. Dat je huiswerk moet maken hoort nu eenmaal bij die studie. Dat je kleding zichzelf niet schoonmaakt betekend dus dat jij het moet doen, tenzij je een hulp in de huishouding hebt natuurlijk (of een hele lieve mama).

Maar dat moeten creëert een vervelende spanning. Het haalt het vrijwillige karakter uit jouw tijd namelijk volledig weg. Als je alleen maar dingen moet, dan ben je een uitvoerder van iemand anders, of van jezelf op een heel vervelende manier.

Ik weet dat een aantal zaken een verplicht karakter hebben. Zo moet je belasting betalen, daar kom je niet onderuit. Je moet elke dag water drinken, anders ga je heel snel dood. Je moet dan ook werken, anders heb je geen geld om de belasting en het water te betalen.

Toch zijn er ook zaken die twijfelachtiger zijn. Je bent niet verplicht om schoon te maken. Je moet niet naar de sportschool. Je hoeft niet per se te koken, je kunt toch ook bestellen of mee-eten met iemand anders?

“…de manier waarop we tegen onszelf praten heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand.”

Achter de meeste moetjes zit vaak een persoonlijke reden. En die reden is precies datgene wat je leven een stuk aangenamer kan maken. Je hebt namelijk iets te willen in dit leven. En iedereen wilt wel iets.

De dingen die je van jezelf moet, lijken vaak een algemeen karakter te hebben. De reden die jij hebt voor je verplichte taken lijkt voor iedereen te gelden. Maar de reden dat jij naar de sportschool moet kan heel anders zijn dan de reden van de 20 andere personen die daar rondlopen.

We praten allemaal in onszelf. Hardop of in je hoofd. Met zo’n 50 gedachten per minuut is dat ook niet raar. Maar de manier waarop we tegen onszelf praten heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand.

Laten we bij het voorbeeld van de sportschool blijven. Op het moment dat jij wilt sporten dan voelt dat heel anders dan dat je moet sporten. Willen is een vrijwillige actie, en je kunt heel gemakkelijk vragen waarom jij dat wilt.

Willen is een intrinsieke vorm van behoefte. De motivatie komt dus vanuit jou als persoon. Bij moeten is dat ook mogelijk, maar kan het ook zijn dat er een externe factor meespeelt zoals een andere persoon die jou die taak oplegt.

Op het moment dat je moeten vervangt door willen, kun je aan jezelf de vraag stellen: “waarom wil ik dit?”. Het antwoord bevat- of leid vaak naar jouw intrinsieke motivatie. Het haalt het vrijwillige karakter van de actie naar boven waardoor je meer zin krijgt om de actie uit te voeren.

Jij wilt iets om een bepaalde reden, en die reden kan soms ver weggezakt zijn waardoor je hem uit het oog verliest. Als je bijvoorbeeld vaak sport dan wordt het normaal en neem je het op in je standaard ritme van leven. Jezelf afvragen waarom je dat eigenlijk doet kan je een motivatie boost geven, waardoor het makkelijker wordt om te gaan.

De manier waarop je tegen jezelf praat kan ook heel sterk helpen wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Op het moment dat jij wilt stoppen ga je er anders mee om dan dat je moet stoppen.

Ben jij bewust van je overvloedige gedachten of de manier waarop je tegen jezelf praat? Maak het jezelf gemakkelijk en probeer met deze simpele ‘life hack’ je motivatie weer (terug) te vinden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *