Rust (Oma’s wijsheden deel 1 van 3)

Rust (Oma's wijsheden deel 1 van 3)

Schrijver: Jeroen

Rust, reinheid en regelmaat. De drie R-en. Oma’s wijsheid, een van de beste levenswijsheden die er bestaat. Toen mijn moeder (en ook oma van mijn neefje en nichtje) dit voor het eerst aanhaalde in een telefoongesprek schoot ik in de lach. Tezamen met mijn vriendin, schoonzusje en beste vriend op de achtergrond lachten we het stilletjes toe. Het klonk gewoon hilarisch. Ik zag de wijsvinger van mijn moeder al belerend in de lucht zweven tijdens het uitspreken van die drie woorden.

Ze bedoelde het goed. En zoals alle wijsheden van een moeder of oma bevatte ik niet direct de volledige wijsheid die in de woorden schuilde.

Ik heb het haar sinds die eerste keer nog een paar keer horen zeggen. Nog steeds is die opgewekte lachbui van de eerste keer ermee verweven, maar ik ben de uitspraak ook gaan waarderen. Ik heb de waardes van de drie R-en leren kennen en pas ze ongemerkt heel vaak toe in mijn leven. Ze brengen me zoveel dat ik ze met je deel. Deze week beginnend met Rust.

Om te weten wat rust is, moet je weten wat onrust is. Een opgejaagd gevoel, niet stil kunnen zitten, te veel gedachten door je hoofd. Niet de rust kunnen vinden om ergens met volle focus aan te werken, of überhaupt de rust hebben om stil te zitten en te denken.

Rust is voor mij een karaktereigenschap waar velen jaloers op zijn. Rust betekend voor mij ook rustig zijn en mogelijk doorschieten in luiheid. Het moment waarop rust tegen je gaat werken en je het vervloekt. Of wanneer het simpelweg saai wordt en je op zoek bent naar actie.

Rust is eb waar inspanning vloed is. Rust is yin waar drukte yang is. Naar rustige perioden wordt reikhalzend uitgekeken als we het over zondagochtend hebben. Rust kan alleen maar bestaan bij de gratie van drukte en onrust. Het wordt pas gewaardeerd in roerige tijden wanneer het in de vergetelheid raakt.

Rust is het logische gevolg van werk. Na inspanning komt ontspanning. Het is het moment waarin je de spanning in je lichaam loslaat, waarin je nieuwe energie op doet.

Rust is de tijd waarin je tijd verkwist. Het is de periode van niets doen en jezelf klaarmaken voor nieuwe inspanning.

Om te weten wat rust is, moet je weten wat onrust is.

Rust wordt vaak genomen door te slapen, te zitten of een activiteit in een traag tempo uit te voeren. Rust kan natuurlijk zijn of afgedwongen met externe middelen.

Rust is een moeilijk thema in een kapitalistische maatschappij zoals de onze. Waar het motto ‘stilstand is achteruitgang’ standhoud is weinig plaats voor een rustig leven. Maar zelfs vooruitgang kan alleen bestaan wanneer er ook stilstand is. En hoe paradoxaal het ook moge zijn, soms gaan we sneller vooruit door eerst stil te staan.

Rust kan heel intimiderend zijn. Als je alleen in een stille kamer zit bijvoorbeeld. Je bent alleen met je gedachten en kunt de rust niet vinden. Je zet muziek aan waardoor de rust in de kamer is verstoord, maar waarmee de rust in je hoofd juist is aangezet. Afleiding van de geest.

Rust kun je vinden op sommige plekken. Ik vind hem vaak in de natuur. In het bos waar de vogels fluiten en willekeurige takjes breken. In de bergen waar de wind over de heuvels giert, waar je de ezel in de verte hoort balken, waar je weinig mensen tegenkomt en je op jezelf en je naasten bent aangewezen.

Maar rust vind ik ook op de momenten dat ik dingen los kan laten. Wanneer ik het grotere perspectief kan zien en weet waar ik me eigenlijk onrustig over voel. De rust laadt m’n persoonlijke batterij weer op. Het creëert orde in mijn hoofd en zorgt voor een prettig gevoel in mijn lichaam.

Rust hebben we allemaal nodig. De een is gebaat bij een actief en bewogen leven, de ander heeft behoefte aan stabiliteit en minder impulsen. Op het moment dat je rust te kort komt ga je dit voelen in je lichaam. Je voelt je gejaagder, ervaart meer stress, zal er wat minder mooi uit zien en wellicht ga je meer eten om het te compenseren.

Vooral in onze stedelijke en snelle samenleving merk ik dat rust schaarser wordt. Overal komt er reclame op je af. Geluiden van auto’s, scooters en machines. Personen die praten of schreeuwen, radio’s en mp3-spelers die op een luid niveau haar geluid ongevraagd delen met de rest. Geuren van mensen, machines, dieren en de omgeving. We krijgen onbewust ontzettend veel prikkels en stimuli binnen op een dag. Als je je daarnaast ook veel bezighoudt met social media, internet en andere schermen dan is de rust in je hoofd ver te zoeken.

Ik ben erachter gekomen dat ik veel meer kan op het moment dat ik mezelf ook rust gun. Want het lijkt soms zo nutteloos, ook al voelt het prettig. Wanneer je de tijd neemt om een uur te wandelen of uitgebreid gaat koken. Wanneer je ’s middags een powernap of uurtje slaap extra pakt. Je pakt je rust en zoekt de ontspanning op. Je voelt het op dat moment direct terug als feedback van je lichaam, vooral bij een powernap. Ineens besef je hoe de rust en ontspanning aanvoelt en merk je dat je je de laatste tijd erg druk hebt gemaakt. Op zo’n moment ben ik ook helderder en kan ik beter denken. Juist op die momenten zie ik wat er nodig is of waar ik behoefte aan heb. Rust pakken om weer actief te worden.

Rust is één van de drie R-en. Hij staat in balans op zichzelf in de tegenstelling rust – onrust, maar komt reinheid en regelmaat. Om deze wijsheid van oma in zijn geheel in te zetten lees je volgende week het tweede deel, Reinheid.

Leave a Comment

Your email address will not be published.