Reinheid (Oma’s wijsheden deel 2 van 3)

Reinheid (Oma's wijsheden deel 2 van 3)

Schrijver: Jeroen

Rust, reinheid en regelmaat. De drie R-en. Oma’s wijsheid, een van de beste levenswijsheden die er bestaat. Toen mijn moeder (en ook oma van mijn neefje en nichtje) dit voor het eerst aanhaalde in een telefoongesprek schoot ik in de lach. Tezamen met mijn vriendin, schoonzusje en beste vriend op de achtergrond lachten we het stilletjes toe. Het klonk gewoon hilarisch. Ik zag de wijsvinger van mijn moeder al belerend in de lucht zweven tijdens het uitspreken van die drie woorden.

Vorige week heb ik het eerste deel van de spreuk behandeld, een blog over rust. Deze week betreft het tweede deel, dat gaat over reinheid.

Bij reinheid denk ik meteen aan de smetteloze staat van iets of iemand. Voor mij uit zich dat in schone en frisse kleding. Een schoon, niet stinkend lichaam maar vooral ook in een opgeruimd en schoon huis.

De reinheid van mijn huis heeft directe invloed op de rust die ik ervaar, zoals vorige week beschreven. Wanneer mijn thuisomgeving opgeruimd, netjes en schoon is, dan is ook mijn geest in balans. Geen stressoren om iets op te ruimen. Geen impulsen om iets in mijn omgeving te moeten aanpassen of te moeten. Wanneer mijn huis in een zen staat is, dan straalt dat direct door op mijn gemoedstoestand.

“Waar komt de uitspraak eigenlijk vandaan?”, vroeg ik mij vandaag af. Florence Nightingale (1820-1910) is de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Zij schreef als eerste over de drie R-en als basis voor een algehele, goede gezondheid. Het is daarna overgeslagen naar alle huishoudens als richtlijn voor een goede opvoeding van het kind.

En zo ook heeft mijn moeder het waarschijnlijk van haar moeder. Wijsheid en praktische richtlijnen voor het opvoeden, en daarmee ook voor de huishouding. Ik heb niet het idee dat ik volledig door deze wijsheid ben grootgebracht, maar in de basis is het er zeker op terug te voeren.

Wanneer mijn thuisomgeving opgeruimd, netjes en schoon is, dan is ook mijn geest in balans.

Zo wordt de reinheid die ik doorvoer in mijn huishouden meer dan eens als neurotisch ervaren door mijn vriendin, mijn vrienden en ander bezoek. En dat neurotische uit zich voornamelijk in het slecht kunnen accepteren van ongeordendheid en het niet los kunnen laten van een bepaald systeem wat ik heb ingevoerd. Tegelijkertijd ervaren diezelfde mensen wel de rust en prettige omgang van mijn systeem. Het zal ook bijdragen dat ik als persoon anderen graag ontzorgd, wat in perfecte harmonie opgaat met reinheid in het huishouden.

Wat mij betreft heeft deze opvoedingsrichtlijn zijn vruchten afgeworpen. Het zorgen voor jezelf is immers een taak waar we ons hele leven mee kampen. Die zelfzorg uit zich in de directe omgeving om ons heen, in lichamelijke zorg en het mentale welbevinden. De reinheid in deze drie gebieden streeft naar een smetteloze staat, naar eerbaarheid, helderheid, onbevlektheid, sereniteit en zuiverheid. Deze waarden houden jou als identiteit in beweging. Het zijn streefdoelen die telkens weer aandacht nodig hebben. Want reinheid kan alleen maar bestaan wanneer het onrein is. Op het moment dat vlekken groot en klein zichtbaar worden. Wanneer de dingen minder helder zijn. Op dat soort momenten merk je de reinheid op, en weet je dat je in beweging moet komen.

De spreekwoordelijke kant van reinheid is in het reine komen. Het komt opzetten wanneer de balans verstoord is en te ver naar de andere kant is doorgeschoten. Mogelijk heb je iets ondernomen waar je niet (meer) achter staat. Je wast je zonden en neemt actie opdat je je weer zuiver voelt.

Het is de sereniteit die ik voornamelijk voel wanneer ik in het reine ben gekomen. Het knagende gevoel dat is gezuiverd. Je waant je moreel gezien weer in het goede. Je hebt de balans weer hersteld en voelt je lichter, alsof er een last van je schouders is gevallen. Het is het perspectief dat je af en toe nodig hebt om te kunnen concluderen dat je nog op de goede weg zit, dat je het nog aan jezelf kunt verantwoorden.

Reinheid brengt mij rust, en pas ik met regelmaat toe. Hoe regelmaat zich in de drie-eenheid verhoudt en zorgt dat deze driehoeksverhouding een perfecte harmonie symboliseert lees je volgende week in het derde en laatste deel van de oma’s wijsheden reeks.

Leave a Comment

Your email address will not be published.